START GERIATRISCHE AANDOENINGEN GERIATRISCHE BEHANDELINGEN LINKS CONTACT info@geriater-lambrecht.be

 

Geriater Dr. Erik Lambrecht over urinaire incontinentie

AZ Nikolaas - Sint-Niklaas - Hamme België
geriatrie

info@geriater-lambrecht.be

+32478666906


 


GA NAAR : (klik on de link hieronder)

Urinaire Incontinentie - Inleiding

Urinaire incontinentie komt veel voor in bejaardenhuizen en is een veel voorkomende reden van hospitalisatie. Een patiënt heeft soms al lang met dit probleem te kampen, maar durft er niet over te praten uit schaamte. Niet alleen ouderen worden geconfronteerd met urinaire incontinentie, eveneens jongere mannen en vrouwen krijgen hiermee te maken.

Duizenden Belgen waaronder meer dan 600.000 vrouwen hebben last van deze kwaal. Bij vrouwen kan urinaire incontinentie op elke leeftijd voorkomen en heeft verschillende oorzaken. Het probleem is soms zo groot dat ze hun dagelijkse activiteiten niet meer kunnen uitvoeren zoals voordien, en dat ze zich isoleren (sociale contacten uit de weg gaan).

Vormen van incontinentie

Verschillende vormen van incontinentie :

 • Inspanningsincontinentie of stress-incontinentie ontstaat door zwakke bekkenbodemspieren en door verzwakte urinesluitspieren waarbij lekken kunnen optreden bij kleine inspanningen (hoesten, niezen, lachen, snel wandelen), maar zeker bij zwaardere inspanningen als heffen en trekken.
 • Incontinentie met mictie of urge-incontinentie : ontstaat door overactiviteit van de blaas (de blaas trekt zich te vroeg en zonder reden samen), hierdoor voelt men onophoudelijk en op de meest onverwachte ogenblikken de behoefte om te plassen.
 • Gecombineerde incontinentie : samenvoeging van inspanningsincontinentie met incontinentie met mictie.
 • Dubbele incontinentie : dit is een combinatie van incontinentie voor stoelgang en urinaire incontinentie.
 • Voor elke vorm van incontinentie is er een behandeling voorhanden : volhouden is de boodschap want dikwijls moeten verschillende behandelingen worden uitgeprobeerd. Je therapie volhouden, wil zeggen EEN DUIDELIJKE BETERSCHAP van de LEVENSKWALITEIT bekomen.

  Incontinentie bij vrouwen

  Prolapsus, in de volksmond "zakking of verzakking van de organen" genoemd. Het gaat hier over de verzakking van blaas, uterus of baarmoeder, vagina en rectum of endeldarm. Dit zijn alle organen van het kleine bekken.

  Deze organen verzakken doordat spieren en ligamenten die deze ondersteunen, >slapper en zwakker worden door bvb. een zware bevalling, de menopauze of een chirurgische ingreep. Hierdoor ontstaat na een tijd urinaire incontinentie.

  Urinaire Incontinentie - Diagnose

  Bij urinaire klachten steeds een arts raadplegen. De arts zal de oorzaken opsporen en behandelen. Hij zal de patiënt eerst uitgebreid ondervragen. De persoon wordt gevraagd voor enkele dagen het aantal plasbeurten bij te houden, daarna volgt een lichamelijk onderzoek en aangepaste behandeling.

  Urinaire Incontinentie - Behandeling

  Elke behandeling moet individueel aangepast zijn, waarbij verschillende specialisten hun deel bijdragen aan de therapie. De huisarts is hier de centrale figuur daar hij/zij het meest vertrouwd is met de patiënt, hij kan reeds veel oplossen door bvb. de toediening van de medicatie te spreiden en door het tijdstip aan te passen.

  De huisarts is tevens de aangewezen persoon om aan te geven in welke mate de noodzakelijkheid en doorgedrevenheid van een behandeling moet zijn.

  Vormen van behandelingen

  Aangepaste goede gewoontes :

  • voldoende drinken, maar voldoende spreiden over de dag;
  • zorgen voor een regelmatige stoelgang;
  • overtollig gewicht kwijtraken;
 • op de juiste manier leren plassen, veel vrouwen gebruiken bij het plassen hun buikspieren wat de druk in de buik verhoogt en hierdoor de incontiniteit in de hand werkt.

   Toepassen van andere en goede levensgewoonten is van heel veel belang.

 • Medicatie

  Bij problemen aan de prostaat bij mannen, zal medicatie relatief goed werken. Bij patiënten die steeds de aandrang voelen te moeten plassen, zal men medicatie toedienen die afhankelijk van het probleem ofwel de blaasspier ontspant, ofwel de sluitspier van de blaas versterkt.

  Oefeningen voor de bekkenspieren

  Bij bekkenbodemkinesitherapie leert de patiënt opnieuw zijn bekkenbodemspieren te gebruiken. Bij één patiënt op vier is het probleem zelfs volledig van de baan. Drie vierden hebben een merkbare verbetering.

  Gebruik van opvangmateriaal

  Bij een beperkt percentage patiënten is aangepast opvangmateriaal nodig, daar de urinaire incontinentie niet volledig kan genezen worden. De moed verliezen een therapie te blijven volgen bijvoorbeeld, helpt ook niet bepaald het probleem oplossen.

  Er is voldoende aangepast opvangmateriaal op de markt dat gebruikt kan worden naargelang de ernst van de incontinentie zoals : inlegkruisjes, maandverband, luiers of pampers, specifieke opvangsystemen voor mannen.

  Heelkundige ingreep

  Indien men geen baat heeft bij al de voorgaande behandelingsmethoden gaat men over tot een chirurgische ingreep :

  • correctie van de blaasverzakking
  • opnaaien van de blaas
 • het urinekanaal wordt bij vrouwen onderaan extra ondersteund met de hulp van een soort bandje, de zogenaamde T V T - ingreep.
 • Dit zijn enkele ingrepen die worden toegepast. Maar bepaalde regels moeten steeds nageleefd worden, ook na een heelkundige ingreep. Op de juiste manier plassen, bekkenbodemspieroefeningen onderhouden, geen zware voorwerpen heffen.